Så här skrev vi för ett par veckor sedan:

” Under de närmaste veckorna, kan den internationella brottmålsdomstolen (ICC) komma att inleda en undersökningar gällande krigsbrott och brott mot mänskligheten i kriget i Afghanistan, inklusive de som påstås ha begåtts av amerikanska trupper.

Det hävdas att ICC:s chefsåklagare, Fatou Bensouda, är ett par veckor från att lansera en grundlig och omfattande undersökning av kränkningar i ledande krig som skulle kunna implicera amerikanska soldater, talibaner och eventuellt den afghanska regeringen.

Om undersökningen verkligen startas, skulle undersökningen vara den första i sitt slag. ICC har aldrig övervägt att föra krigsbrott till åtal mot amerikanska armén personligen för handlingar som begåtts i Afghanistan tidigare.

Washington har länge hävdat att ICC inte har jurisdiktion över USA, och därmed är dess medborgare inte föremål för ICC:s avgöranden, eftersom USA aldrig har ratificerat Romstadgan som fastställde domstolen i första hand.

Men hävdar domstolen, att eftersom Afghanistan ratificerat Romstadgan i februari 2003, faller alla brott som begås på dess territorium eller av dess medborgare sedan under dess jurisdiktion.

Vi undrar väl inte exakt om stämningar av Saudier kan ha med saken att göra…”

Det rullar dit som det lutar.

The ICC may break its longstanding policy of ignoring US war crimes.
theantimedia.org
Annonser