Slutligen har Egypten tagit klar ställning i frågan om Syrien. Detta är en händelse av stor betydelse för att drastiskt förändra situationen. På tal om det portugisiska tv-nätet RTP den 22 november, Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi bekräftade offentligt sitt stöd för de krafter som stöder Syriens president Bashar al-Assad. Som svar på frågan om Egypten kommer att skicka trupper till Syrien eller inte, förklarade han: ”Vår prioritet är att med vår armé stödja i frågor gällande att styra vissa delar av Libyen och hantera extremistiska krafter för att skapa fred, bland annat i Syrien och Irak.”

Egyptens öppna stöd till den av Ryssland stödda koalitionen i Syrien är en spelväxlande händelse av grundläggande betydelse. I väst har kriget i Syrien varit allmänt uppfattat som att vara en konflikt mellan sunni och shia styrkor – den gamla Islam schismen. Nu när den största arabiska sunnistaten har tagit sidan med Syriens regering till att bli en koalition allierad med Ryssland. Är inte den sekteristiska tolkningen av konflikten giltig längre.

Det finns en annan händelse som visar förstärkningen av den Rysslandstödda koalitionen i sällskap av Egypten. Enligt iranska nyhetsbyrån Fars, uppgav Irans försvarsminister Hossein Dehghan den 26 november att Teheran kan tillåta Ryssland att använda Nojeh flygbasen nära Hamadan för Moskvas flygoperationet mot terrorister i Syrien. Mr Dehghan berättade även för reportrar att köp av rysktillverkade Sukhoi Su-30 stridsflygplan nu står på dagordningen.

Samma dag, Victor Ozerov, i det ryska överhuset i parlamentet, försvarsutskottets ordförande, sade att Ryssland skulle kunna använda Irans flygbas Hamadan i fall hangarfartyget Admiral Kuznetsov rör sig bort från Syrien. Den 16 augusti, ryska bombplan använde Irans flygbas Nojeh som utgångsläge för attacker mot terroristpositioner i Syrien.

Den 26 november lyckades den syriska armén och allierade ta kontroll över Hanano, nyckelområde i den nordvästra staden Aleppo, som har varit en brännpunkt under de senaste månaderna. Efter att Aleppo återtas, kommer den Ryssland-stödda koalitionen i Syrien att kontrollera stora delar av markytan i landet. Med regering Bashar Assad kvar vid makten, verkar efterkrigstidens stora uppgörelse inte längre vara en önskedröm och den USA-ledda koalitionen kommer knappast vara den som håller i taktpinnen.

Alex GORKA: Finally, Egypt has taken a clear stance on Syria. This is an event of great importance to drastically change the situation. Speaking on the Portuguese TV…
strategic-culture.org
Annonser