Och som sagt, så det blev som vi hade förutsagt att det skulle bli och det kommer att fortsätta på så vis, eftersom det rullar dit som det lutar.

Som brukligt är när det gäller att beskriva händelser i Syrien, finns det två olika berättelser att välja mellan: en Anglozionistisk, för vilka huvudpersonen är de syriska rebellerna, och Assad är fienden, och så finns det den syriska / ryska synvinkeln, där rebellerna är i linje med den islamiska staten (och stöds av USA) och befrielsen av landet innebär att ta bort båda på samma gång.

Täckande den tidigare ”vinkeln” först, Reuters skriver att två rebell tjänstemän sade att rebellerna, möter hårda bombardemang och markattacker, samt hade dragit sig tillbaka från den norra delen av östra Aleppo till en mer försvarlig frontlinje längs en stor motorväg efter förluster som hotade att dela deras enklav. Det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter – en brittiskt finansierad ”tankesmedja” som drivs av en enda man, som under 2013 var ansvarig för opinionsbildningen kring Assads ”kemiska attack” fabricerade – YouTube klipp – sade att den norra delen av östra Aleppo är förlorad för rebellerna och den uppgick till mer än en tredjedel av territoriet de har hållit, samt kallade det det största nederlag för oppositionen i Aleppo sedan 2012.

Tusentals invånare uppges ha flytt. En rebell som talade med Reuters sade att det var ”extremt, extremt, extremt tryck” på rebellerna. En del av det område som förlorades av rebellerna övertogs av den USA-stödda kurdiska milisen från en annan del av Aleppo i vad rebeller beskrivs som en överenskommen överlämning, ett sällsynt exempel på samarbete mellan grupper som har bekämpat varandra.

Vad som verkar vara nära en förestående förlust av Aleppo för rebellstyrkorna har sänt chockvågor av demoralisering över det krigshärjade landet, och hundratals kilometer söderut, har folk börjat lämna den rebellstyrda Damaskus – förorten Khan al-Shih för att ta sig till andra delar av landet som styrs av rebeller i en uppgörelse med regeringen, sade det famösa ”observerande” observatoriet.

Som Reuters tillägger så skulle intagandet av östra Aleppo vara den största segern för president Bashar al-Assad sedan början av upproret mot honom i 2011 , samt återställa hans kontroll över hela staden bortsett från ett kurdiskt hållet område, kurder som inte har kämpat mot honom.

För Assad, att ta tillbaka Aleppo skulle stärka upp hans grepp över de viktigaste tätorterna i västra Syrien, där han och hans allierade har fokuserat sin eldkraft medan en stor del av resten av landet är fortfarande utanför deras kontroll. Ännu viktigare, det skulle ses som en seger för hans allierade, Ryssland och Iran, som har utmanövrerat det Anglozionistiska väst och Assads regionala fiender genom direkt militärt ingripande. Det skulle vara ett stort slag i ansiktet för USA och dess allierade.

”Vad hände i de senaste två dagarna är en stor strategisk prestation av den syriska armén och dess allierade”, sa en soldat med milisen på regeringssidan i Aleppo area.

Samtidigt byggs fientligheten mot USA upp även bland dess dåvarande ”vänner”eftersom rebeller uttrycker att deras utländska uppbackare inklusive USA har övergett dem åt sitt öde i Aleppo.

Medan vissa av rebellerna i Aleppo har fått stöd från stater som Turkiet, Saudiarabien, Qatar och USA under kriget, säger de nu att deras utländska uppbackare har svikit dem efterhand som Assad och hans allierade släpper loss en enorm eldkraft.

”Situationen är mycket dålig och anledningen är den dygnet runt pågående beskjutningen med alla typer av vapen”, säger Abdul Salam Abdul Razaq, militär talesman för Nour al-Din al-Zinki gruppen, en av de viktigaste av Aleppos rebellgrupper.

Assad har successivt närmat sig östra Aleppo i år, för att först skära av den mest direkta livlinan till Turkiet innan man helt omslöt österut, och lanserade ett stort angrepp i september. En militär nyhetstjänst som drivs av Hizbollah förklarade den norra delen av östra Aleppo är under full statlig kontroll. Det Ryska försvarsdepartementet sade att cirka 40 procent av den östra delen av staden hade ”befriats” från militanta av syriska regeringsstyrkor.

Rysslands president Vladimir Putin diskuterade den syriska arméns framsteg med medlemmar av hans säkerhetsråd på måndagen, ryska nyhetsbyråer citerade Kreml talesman Dmitrij Peskov som säger:

För att bevara en viss stolthet, sade tjänstemän från två av Aleppos rebellgrupper sade rebellerna att man hade dragit sig tillbaka till områden som de kan lättare försvara, särskilt efter att ha förlorat Hanano – bostadsområdet på lördagen.

” Det är ett tillbakadragande till förmån för att kunna försvara och förstärka frontlinjerna” sade en tjänsteman i Jabha Shamiya – rebellgruppen till Reuters. Med andra ord, det är inte ett nederlag, bara en strategisk reträtt.

* * *

Samtidigt samma berättelse från en partisk rysk vinkel, som tidigare rapporterats av RT, låter som följer:

Mer än 3.000 civila har lämnat den östra delen av den belägrade syriska staden Aleppo under de senaste 24 timmarna, sade det ryska Centret för försoning. Det rapporterade senare att omkring 40 procent av den av militanta kontrollerade delen av staden har befriats. Vissa 3179 personer, däribland 1,519 barn – bland dem 138 nyfödda barn – har lämnat östra Aleppo genom ”humanitära korridorer” som inrättats av syriska regeringsstyrkor, sade Rysslands Försonings – Center på måndagen. Centret rapporterade att 12 stadsdelar, cirka 40 procent av territoriet som tidigare kontrollerades av militanta, har rensats.

Enligt detta Ryska Center för försoning, bor mer än 80.000 människor i de nyligen befriade områdena i östra delen av staden. Det tillades att mer än 5000 personer flydde från de södra delarna av östra Aleppo, som fortfarande kontrolleras av militanta, till de områden som hålls av regeringsstyrkor. Mer än 100 militanta lagt ned sina vapen och lämnade östra Aleppo genom särskilda korridorer, enligt uttalandet.

Trots gemensamma humanitära ansträngningar från den syriska regeringen och Ryssland, hålls tusentals civila fortfarande fångade i den östra delen av staden av militanta. För att minimera skador på civilbefolkningen, suspenderade den ryska och syriska militären flygangrepp och ställde an ”humanitära korridorer” för både icke-stridande och militanta frivilliga för att lämna området.

Men korridorerna är sårbara för militantas handeldvapen och indirekta eld, vilket försvårar evakueringen av civila. Rapporterar RT: s Lizzie Phelan, från Syrien, samt sade att regeringesarméns utväg i den östra delen av Aleppo ”har gjort det möjligt för civila att lämna området”, och att det finns tusentals människor som är desperata att fly. De som lyckades fly berättade för RT: utsända att de militanta berövat dem alla medel för att överleva, inklusive mat och vatten.

”De militanta ljuger, de håller oss kvar där, även nu håller de kvar familjer [i området]. De låter inte folk gå ”, sade en man.

”Varje gång vi försökte att fly fångade de oss och vände oss tillbaka,” sade en ung kvinna.

Som RT avslutar, ”för närvarande, fortsätter den syriska armén sin omfattande offensiv i östra Aleppo, med inriktning mot Jabhat al-Nusra och andra radikala militanta som fortfarande styr området . Trupperna har redan etablerat kontroll över viktiga block och distrikt i den östra delen av staden.”

* * *

Läsarna kan själva bestämma vilken berättelse de gillar bättre, men oavsett hur man snurrar till det, om Assads pågående handlingar är av barbarbrutalitet eller altruistiskt sinnad humanistisk modell,så bör Aleppo falla till Assad regeringen och då kommer det syriska inbördeskriget in i en ny fas, en fas där regimen nu kommer att få det tydliga övertaget, och som kommer att ställa tillbaka den amerikanska allierade åratal av ansträngningar, vilket ger Trump några få alternativ om han vill återuppta Syrienfrågan: att antingen expandera den amerikanska närvaron med flera storleksordningar, inklusive uppenbara marktrupper, eller helt enkelt dra sig tillbaka.

Annonser