Om man läser detta dokument så går det inte att missa vad Sverige är för någonting!

”Bland annat visar denna handling:

* FRA vill ha en uppdatering om Quantum-projektet Winterlight (se artikeln om Quantum), och vill veta när de kommer att få rapporter från intrångsförsök och underrättelser från dem.

* FRA har fått tillgång till xkeyscore, som är en av NSA: s mest kraftfulla sökfunktioner i sina enorma databaser av avlyssnat material.

* Svenskarna uppdatera NSA att en förändring i den svenska lagstiftningen gör det lagligt för FRA att dela intelligens med den svenska säkerhetspolisen.

* Sedan januari 2013 har NSA en kontraterrorism analytiker placerad i Stockholm.

* I Quantum-projektet, där FRA samarbetar med NSA och den brittiska GCHQ, individuella datoranvändare omdirigeras genom skräddarsydda ”länkar” till falska attack servrar, vars ”skott” mot användarens dator tillåter spionprogram att installeras på dator. I mars 2013 fick NSA en rapport från FRA att Quantum gav de brittiska GCHQ 100 mål, vilket ledde till fem av dem som omdirigeras till den brittiska Quantum servrar. Målet är att FRA kommer att leda i mål till NSA: s Quantum servrar i stället för GCHQ talet.

* NSA vill fortsätta arbeta med FRA för att få tillgång till fiberoptiska kablar. Samarbetet har redan resulterat i unik tillgång till högprioriterade mål (123 rapporter hittills, enligt denna ensam ”budgetår”). FRA fortsätter att expandera sin tillgång till nya kablar och teleoperatörer, vilket resulterar i ökad tillgång till NSA att potentiellt värdefulla mål även utanför Ryssland.

* NSA delas med FRA information om en intrångsförsök i November 2012 mot / från den israeliska ambassaden i Stockholm. De enades om att Israel skulle kunna informeras om upptäckten av intrångsförsök.

* FRA ger Europeiska Cryptologic Centre i Darmstadt, Tyskland med svenska språk att analysera terrorism-relaterat material på svenska.

* Det bör noteras att FRA, efter fyra års tillfälligt avbrott kan nu lagligt (sic) samarbeta med svenska Säkerhetspolisen (den brittiska GCHQ har tidigare gratulerade FRA på kringgå tidigare förbudet mot att ta uppdrag från den svenska säkerhetstjänsten) .

* FRA: s tillgång till fiberoptiska kablar genom Sverige har lett till unik tillgång till underrättelser om den civila energisektorn, bland annat.”

Here Uppdrag granskning [Mission: Investigation] the documents leaked by Edwards Snowden and retrieved from Glenn Greenwald that are the basis for the report about Sweden’s collaboration with the NSA and the GCHQ.
Annonser