Enligt WaPo och andra ägardirektivstyrda opinionsbildningsmedier, som alla citerar icke namngivna källor, påstås Trump ha avslöjat ”kodord – information” i samband med hot från ISIS i Irak och Syrien, som hade lämnats av en amerikansk allierad i regionen, förment Israel, berättade en amerikansk tjänsteman för WaPo och att informationen var så känslig att den inte hade lämnats till USA: s allierade.

Trump påstås alltså också delat information med Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och och den ryska ambassadören Sergey Kislyak i Ovala rummet under ett möte i början av förra veckan.

På måndagens eftermiddag, National Security Advisor HR McMaster försvarade Trumps ”avslöjande” och säger då ”Det finns ingenting som presidenten tar mer allvarligt än säkerheten för det amerikanska folket”, och tillade, att ”historien som kom ut i kväll och som har rapporterats är falsk. Presidenten samtalade med den ryska utrikesministern över en rad gemensamma hot mot våra två länder, däribland hot mot den civila luftfarten. Inte vid något tillfälle, inte vid något tillfälle så var underrättelsekällor eller metoder något som diskuterades. Och presidenten har inte avslöjat några militära operationer som inte redan var allmänt kända. Två andra högre tjänstemän som var närvarande, bland annat utrikesministern, kom ihåg mötet på precis samma sätt och har sagt likaså. Deras meritering ska rimligtvis uppväga dessa anonyma källor.”

Ryssland reagerade också i morse, med Kremls talesman Dmitry Peskov som berättade att ”vi inte vill ha något att göra med detta nonsens,” som svar på frågan om rapporten om att USA: s president Donald Trump avslöjat känslig sekretessbelagd information på Vita huset möte med Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov.

18556131_10211170833521503_1191822379202741668_n.jpg

Annonser