Turkiet är beläget där det är beläget och det går inte att göra någonting åt den saken, för någon! ZIONATO måste bort och likaså EU. Detta vet Donald trump!

Oavsett vilka vyer man kan ha gällande Erdogan – och många tror på skäliga grunder honom om att vara flyktig, opålitlig och oförutsägbar – han är lika fullt president i Turkiet, en viktig – för att inte säga Europeiskt central – NATO bundsförvant och en stormakt, med en befolkning på 80 miljoner människor, som är strategiskt placerad, som spänner över Europa, Mellanöstern och Centralasien. Även om många turkar inte gillar Erdogan (och det finns många av dem) så kommer de att bli bestörta över den respektlöshet som visats sitt lands ledare. När det händer, som nu, verkar det som att en sådan indignation i Turkiet blir mycket utbredd. En beskrivning av mötet av en turkisk journalist som publicerats av USA-baserade Mellanöstern nyhetssajten Al-Monitor är svidande. Detta vet Donald Trump!

När det gäller Erdogan själv, trots den ofta svåra relation han har till Putin, kan han inte ha undgått att lägga märke till kontrasten mellan den omsorg och respekt ryssarna alltid visar honom – och den enorma mängden tid de ger honom – och det förakt och respektlöst som han behandlas med inte bara av Donald Trump, utan av de andra ledarna i väst. Detta vet Donald Trump.

Mer rimligt är uppenbarligen att båda spelar ett spel med en gemensam regi.

Efterhand som president Trump fortsätter sin rundresa i Saudiarabien och Israel, förefaller varken Trump eller västerländska medier vara medvetna om den växande ilskan i Turkiet för den skabbiga behandlingen som Turkiets president Erdogan fått under sitt besök i Washington i förra veckan. Erdogan å sin sida säkerställde att den amerikanska opinionen kommer att vara emot honom, genom att med uppsåt låta sin säkerhetstjänst angripa motdemonstranter. Det vet Donald Trump.

Att mötet ”inte gick bra” var nästan väl uppenbart utifrån den spända atmosfären och avsaknaden av viljan till utveckling i sinnena gällande den kurdiska frågan, vilket var helt synligt utifrån Trumps och Erdogans gemensamma presskonferens. Det är helt klart att Trumpadministrationen – står fast med fokus på att besegra ISIS före allt annat eftersom detta innebär en kamp mot den Djupa Staten – och att man kommer att gå vidare med att beväpna kurderna och att bekämpa ISIS oberoende av eventuell ”turkisk oro”.

Det var kanske förutsägbart, precis som det förmodligen därför också var förutsägbart att ”USA” skulle ”misslyckas” med att svara an på den turkiska begäran om utlämning av den landsflyktige prästen Fethullah Gülen som Erdogan och den turkiska regeringen håller ansvarig för kuppförsöket förra året. Fetullah Gulen är en strategisk tillgång för det Anglozionistiska underrättelsetjänstkollektivet inom den Djupa Staten och en engagerad supporter till Hillary Clinton.

Men vad som möjligen inte var lika förutsägbart, och vad som katastrofalt missbedömdes var den trista och oförskämda behandling som utvidgades till Erdogan medan han var i Washington.

Det visar sig att hela mötet mellan Erdogan och Trump inte varade i mer än 22 minuter. Med tanke på behovet av översättning av vad var och en sa till den andre, är det inte troligt att det fanns tillräckligt med tid att gå vidare utöver grundläggande artigheter. Det visste både Erdogan och Donald Trump

Presskonferens som sedan följde varade inte heller i mer än 20 minuter. Ingen kunde missa hur frånvarande Trump var under presskonferensen, medan Erdogan skötte det mesta av snacket. Nu visar det sig dessutom att den amerikanska regeringens tolk som översatte Erdogans ord under presskonferens förstörde det arbetet så att Erdogans kommentarer översattes felaktigt, vilket ger Trump och de amerikanska medierna i rummet en felaktig uppfattning om saker som Erdogan sade. Det visste Donald Trump och det visste Erdogan.

Självfallet de turkiska journalister som var närvarande – varav i princip alla talar engelska – och den turkiska allmänheten hemma – varav många talar även engelska och som följde presskonferensen på TV – blev givetvis medvetna om detta ”misstag”…

Strategisk reflexiv kontroll gällande respektive hemmaopinion kan vi alltså kallt kalla det momentet.

Turkiet kommer precis som vi har sagt, alltså att gå Sidenvägen och den opinionsbildningsmässiga manégen är i princip färdigkrattad. Tysklands idéer om att Donald Trump skulle utöva tryck på Erogan för att Tyskland skulle fortsätta att verka från Incerlik kom alltså aldrig att aktualiseras.

18582371_10211220548604349_936886905724234425_n.jpg

Annonser