Vi undrar lite violblygt om de har ämnat delta i ”Biggest Looser” på amerikanska Centcom – centralkommandot – för Mellanöstern, som ligger i – ja märkligt nog som av en slump – just i Quatar!

Det ser ju i alla händelser ut att bli lite svårt med födoämnestillförseln utan landvägar och att Egypten spelar på den ryska sidan i Libyen gör ju inte precis ekvationen mindre smakfull, det är väl snarare tvärtom.

Att Iran stöder shiamiliser / Houtier i Yemen för att destabilisera Saudi är ingen hemlighet och att Egypten ger, det är också helt klart, sitt stöd till Syrien och Ryssland och den Ryskstödda regeringen i Östra Libyen är känt till och med i Sverige.

Att konsekvensen blir att gasledningsfrågan i Syrien får minskat stöd, det är helt uppenbart. Att den Djupa Statens behov, av ISIS i Syrien, nu minskar, det är också helt uppenbart.

Så Saudi gör detta främst för att gynna sig själva – skademinimera – och åtgärden bör rimligtvis främst ses som en eftergift till Trumpadministrationen i dess kamp mot den Djupa Staten, tillsammans med Ryssland och Iran, och vi kan nästan fortfarande på riktigt höra ekot i luften när Donald Trump uttrycker att Kung Salman är en mycket klok man, en man som vill se resultat i kampen mot terrorismen och han vill se det mycket snabbt.

…att det nu råder full panik i Quatar är det nog ingen som behöver vara osäker på. Att man kommer att vika sig till öppen förmån för den Iranska sidan är heller inte en fråga om man inte helt har tappat tankeförmågan, så det ser ut att bli magra tider för Centcompersonalen – och det är ju inte Irans ”fel”

Så ja, Rex Tillerson och avtalet mellan Ryssland och Iran om handel utanför Petrodollarn, spelade båda en roll i detta.

18839331_10211346323268637_8826137347342282648_n.jpg
Annonser