Den amerikanska kontingenten hävdade (nästan väl genomskinligt upplagt för att se ut som arroganta amerikanare) att man attackerade en pro-Damaskus konvoj eftersom den utgjorde ett hot mot ”partner styrkor” baserade i At Tanf. Pentagon uppgav att ett område inom 55 km från staden var en utsedd ”deconfliction zone” där styrkor som inte är allierade med USA uppenbarligen inte får komma in.

Lavrov avvisade detta resonemang, han sade att han inte är bekant med begreppet.

”Jag vet inte något om sådana zoner. Detta måste vara något område, som koalitionen ensidigt förklarade som [deconfliction zone] och där de förmodligen anser sig ha en ensamrätt att agera. Vi kan inte erkänna sådana zoner ”, sade han.

Lavrov sade att Ryssland, Turkiet och Iran har undertecknat ett avtal, som har godkänts av FN: s säkerhetsråd, om att upprätta så kallade ”de-eskaleringszoner” i flera delar av Syrien. Damaskus kom överens om att detta tillvägagångssätt och de exakta gränserna och mekanismer för att observera en vapenvila inom dessa zoner håller för närvarande på att förhandlas.

”Detta tillvägagångssätt har godkänts av Syrien. Vi anser det olagligt med alla former av ensidiga förklaringar av ”deconfliction zones som inte godkänts av Damaskus. Vi hoppas att koalitionen kommer att ansluta sig till överenskommelsen som har nåtts med oss, som säger att nedtrappningzoner måste godkännas i detalj av alla aktörer ”, sade han. Och där ställdes USA ytterligare utanför möjlig inverkan genom strategisk reflexiv kontroll.

Han tillade dessutom att det enligt vissa rapporter hade den styrka som attackerades av koalitionen satts in för att förhindra att den Islamiska Staten (IS, tidigare ISIS) från att förstöra två broar och en väg som förbinder Syrien med Irak, och att interventionen hade tillåtit terroristerna till genomföra sin plan.

Och där fick då alltså både de som hävdar att den Djupa Staten existerar som det bärande problemet och de som vill dra sig ur Mellanöstern mer vatten på sina kvarnar och ja, de som blir sura på detta kan naturligtvis glädja sig åt alla dåliga saker som kommer i FN:s väg från amerikansk sida.

Annonser