Med avseende på de svulstiga uttryck som förmedlades från Knesset i frågan om Golanhöjder för en vecka sedan, så kan vi nog anta att en ökad förbindlighet nu har uppstått, som vore den tillkommen av närmast ett mirakel….

Nu när det politiska dammet från århundradets handskakning mellan Vladimir Putin och Donald Trump har lagt sig är det dags att vända sig till att betrakta de materiella konsekvenserna av det viktigaste påtagliga objektet som kommer ut ur mötet: vapenvilan i sydvästra Syrien.

Mest avgörande, detta eldupphör omfattar områden i Al-Qunaytirah som täcker Golanhöjderna. En stor del av Quneitra har illegalt ockuperats av Israel sedan 1967 och under de senaste veckorna och det var från den av Israel ockuperade delen av territoriet som många av de olagliga flygangreppen har genomförts med israeliska vapen som syftade till att i de flesta fall slå ut syriska mål.

Det finns alla möjligheter att Ryssland har påtalat för Israel att upphöra med sina aggressionshandlingar mot Syrien i Golanhöjderna och att det skulle vara i Israels intresse att inte undergräva en vapenvila som ska övervakas av USA, Israel viktigaste allierade och huvudsakliga välgörare .

Det finns dock goda förutsättningar för att Israel efter att ha hört detta från Ryssland, skulle fortsätta att agera ensidigt i Syrien som landet har gjort i det förflutna. Det är ingen hemlighet att Israel bortser inte bara från suveränitet och territoriell integritet hos länder man inte gillar, eftersom det uppenbarligen är sant att Israel ofta agerar emot önskemål och bättre vetande hos dess allierade och i brist på en bättre värld, internationella bekanta. Israel är alltså dömt att gå under i sin nuvarande form och tappning, det är ingen diskussion om annat nu

Men faktum kvarstår dock att israeliska flygangrepp ifråga om Syrien nu har upphört under cirka en två veckors period. Den israeliska aggressionen har alltså upphört vid exakt den tid under vilken Ryssland skulle ha talat till Tel Aviv om eldupphör. Detta ger ett nödvändigt och försiktigt hopp.

Huruvida detta varar är givetvis någons bästa gissning eftersom filosofisk materialism bara är vad det är, men detta kommer att vara det sanna tecknet på om eldupphör är effektivt eftersom det är eldupphör i duell syfte. Israels alternativ heter som bekant Hassan Nasrallah och Qasem Suleimani och detta utan att kunna få uppbackning av USA.

Huruvida någon av etablerade de-eskalering zonerna i Syrien från Astanas Memorandum har varit väsentligt effektiv är upp till debatt. Men sedan undertecknandet av Astanas Memorandum har den syriska arabiska armén gjort anmärkningsvärda vinster på många fronter mot olika terroristgrupper. Turkiet har under tiden för samma period skiftat sin politiska lojalitet från USA till Ryssland i många viktiga avseenden. Erdogan medgav detta vid mötet med Putin vid G20. Detta har hänt lika säkert som att USA har fjärmat sig från Turkiet för att spräcka den Djupa Statens inflytande i regionen, kanske förbi en punkt utan återvändo genom sitt stöd för Kurdiska rebeller. Om i så fall så spricker ZIONATO tämligen omgående och framför allt så blir detta ett dråpslag emot den Djupa Staten.

19894770_10211736536583726_442467422624393526_n.jpg

Annonser