Sofias text och Fredriks film om lite fundamenta för nytillkomna.

”Hur många reklamer för banker ser du som uppmanar dig till att spara?

Det är lite av skräcken för politiker att folk börjar spara för det signalerar att folk är oroliga för framtiden och håller i sina pengar framför att spendera och söka lätta krediter för att konsumera.

Det är oerhört enkelt i grunden, pengar skapas när någon tar ett lån, om ingen lånar så skapas inga nya pengar men räntekostnader och amorteringar ska ändå betalas.

Systemet är skuldmättat nu och vi kommer snart se fler lösningar för att du ska kunna vara en god medborgare.

Att leasa sitt hus är redan på bordet. Precis som du leasar en bil ska du kunna leasa ditt hus.

Medborgarlön är en annan sak vi kommer höra mer om. Du ska utan motprestation få en gåva för att kunna konsumera mera. Givetvis skapas även dessa pengar genom skuldsättning och således förvärrar medborgarlön situationen för oss alla.

Centralbankerna gör vad de kan med sina ”verktyg” här för en vecka sedan fick vi veta att ECB tryckte upp 900 miljarder ur tomma luften och köpte upp tillgångar för att få fart på ekonomin. Vår egen Riksbanks, Federal Reserve och andra centralbanker gör samma sak och givetvis är det helt och fullt ohållbart. Men man gömmer det bakom ord som att ta till verktyg. Allt för att du inte ska förstå vad som verkligen sker.

Så summan av kardemumman är att du är en mycket dålig medborgare om du sparar. Så kan folk helt enkelt inte bete sig så därför är nu sparräntorna nära noll och du förlorar pengar om du sätter in pengar i hopp om att dessa ska växa.

Om du skulle få för dig att spara i mer beständiga värden som guld, silver eller varför inte pengarna i madrassen är du nästintill helt värdelös. Då måste man kalla dig ”hoarder” istället för sparare.

Följ Fredriks bankskola om du vill veta mer. Mycket enkla förklaringar till hur det ekonomiska systemet fungerar serveras för allas bästa förståelse.”//S.S.

#bankreform

Annonser