”Vi fortsätter på ämnet kryptovalutor. Så här går det till i Kina just nu, där ”Bitcoin-gruvor” byggs upp, stora datacenter som inte gör annat än att gissa lösningar på block.

Vattenkraft används i det här fallet för att bryta nya Bitcoins, vilket kan låta miljövänligt och bra, men när det i slutändan bara handlar om ROI för ett fåtal privilegierade, då blir det bara tragiskt.

50 procent av kostnaderna är elektricitet. Därför skapar gruvorna avtal med elbolagen. De levererar billig el mot en del av förtjänsten. Förtjänst som är nominerad i skuldvaluta. Hade Bitcoin inte varit värd så mycket i Dollar skulle det här inte fungera. Vilket säger lite om Bitcoins egentliga position.

Levnadsstandarden för en arbetare i ”gruvan” verkar inte skilja sig så mycket från dåtidens gruvarbetare heller. Inte så konstigt kanske, eftersom 88 procent av Kinas befolkning lever på mindre än 2 dollar per dag. Som vanligt får andra jobba ihjäl sig för svältlöner, samtidigt som vi i västvärlden kan sitta djupt skuldsatta och samtidigt tro att vi är rika.

Jobba med att upprätthålla energislöseriet att gissa kryptografiska problem dessutom… Vad meningsfullt det måste kännas att byta datorkomponenter i en mörk, högljudd serverhall. Där vattenkraften som levereras till datorerna skulle kunna ha gått till att höja levnadsstandarden för många hårt jobbande Kineser istället.

Vi behöver varken räntebelagda skuldvalutor eller strömslukande digitala bristvaror för att ekonomin ska fungera, vi behöver #bankreform omgående! Följ #defria som tar upp problemet, med korrekt formulering.”//A.S.

Ever wonder what it’s like to work at a bitcoin mining farm in China? Just recently two reports revealed the inner workings of Chinese bitcoin mines operat
news.bitcoin.com|Av Jamie Redman
Annonser