Lite minnen av värde…

Carl Norbergs foto.
Carl Norberg

Så en lite förklarande sedelärande berättelse så här på kvällen:

Silver Surfaren – Cosmic – Silver Surfer, var en amerikansk tecknad seriefigur, en superhjälte med starka religiösa undertoner. Figuren skapades av Jack Kirby och Stan Lee för Marvel Comics och hade premiär i serietidningen Fantastic Four nummer 48 (1966).

Cosmic surfer kommer ursprungligen från Zenn-La och bar där namnet Norin Radd.

I ett försök att rädda sin hemplanet och sin älskade Shalla-Bal bad han Galactus att ta honom i utbyte som sin härold, han var beredd att offra sig för den högre nyttan, i utbyte mot att Galactus inte skulle sluka Zenn-La. Galactus ger Norin Radd av sina egna kosmiska krafter och gör honom odödlig för att kunna tjäna honom som Cosmic Surfer. I första framträdandet kommer Silver Surfaren till jorden i ett försök att hitta en planet att konsumera åt sin härskare Galactus.

Väl på jorden så möter han Fantastic Four som motsätter sig den mäktige Galactus. Norin Radd sätter sig till slut upp mot sin härskare för att hjälpa Fantastic Four att rädda mänskligheten. Galactus straffar honom genom att fängsla honom inom jordens atmosfär. Detta medför att han, som är helt omedveten om ont och gott, kastas in i lärdomens vagga när han tvingas vistas på jorden och börja betrakta sig själv och sina egna tankar och känslor och förstår vikten av altruism. Fantastic Four och deras nära vän Alicia Masters lär Surfaren omedvetet en hel del om medkänsla och mänskligt beteende.

I morgon om vad detta nu som metafor för med sig ifråga om självförståelse och annat.

Annonser