När man slår sönder lögnerna om centralbankernas ”inflation och sysselsättnings” mandat och fokuserar på vad de verkligen gör – det vill säga att stötta de finansiella tillgångspriserna artificiellt och se till att volatiliteten kan undertryckas – är motivet bakom nästan varje centralbanksaktion tydligt: ​​behålla ( Och öka om möjligt ) förtroende för marknaden och ekonomin, samtidigt som man säger inget och allt som hjälper till att uppnå detta, eller med andra ord , ljuga men bli inte beslagen med lögn.

Systemet har ingen långsiktigt mekanisk funktionsmässig hållbarhet. Allt bygger på förtroendet för en illusion.

Idag, tack vare FT , har vi bevis på exakt detta, i vad som kan vara den första registrerade förekomsten av en centralbank som ljugit öppet i ett försök att bevara stabiliteten på marknaden … och åkte fast med att ljuga.

På tisdagen erkände Bank of England att den brittiska regeringen misslyckades med att hitta tillräckligt många investerare för att fullt ut täcka dess 1914 krigslån och tvingades vända sig till centralbanken för att hjälpa till med att plugga igen hålet av ett underskott på över 100 miljoner kronor i insamlingen. Men det gjorde man bara först efter att man ljög för allmänheten om att obligationen var övertecknad.

Tyvärr, över ett sekel senare, har själsforskningen lett till noll konkreta resultat, eftersom lögner i namnet av att bevara allmänhetens förtroende och undvika ”katastrofala” – men sanna – effekter, så fortsätter nyheterna att ha ämnet obevakat, och de som vågar utsätta dem för kritik märks som ”Konspirationsteoretiker” och, mer nyligen, ryska sympatisörer.

Annonser