SÅ här skrev vi för ett par dagar sedan i detta:

”Tjaaeee, att låta Israel få kontroll över de strategiska naturresursflödena som transporteras genom Suezkanalen, är nog inte exakt vad Kreml, Peking och Kairo har föresatt sig, men det kan ju för all del vara en idé som har planterats i Knesset, för att skapa väl avvägda moment för det vidare spelet, där AIPACS inflytande över den amerikanska statsförvaltningen utgör en parameter som måste bearbetas parallellt – vilket alltså sker inte minst genom att Nethanyahus politiska trovärdighet pressas av den egna statsmakten.”

Trots att Israel, al Qaida, Hamas och ISIS alla kämpar för att undergräva Syriens regering, är ISIS och andra jihadistiska terrorister den ursäkt som Israel använder för att motivera planer för att befästa gränsen mellan Palestina och Egypten. Den långsiktiga planen kan vara att invadera Sinai under samma angivna anledning.

På sikt skulle Israel ockupera hela Sinai och i synnerhet få tillgång till Suezkanalen. Israel skulle kunna utöva ett visst inflytande över viktiga globala skeppsrutter som utgör en integrerad del av Kinas One Belt-One Road.

Kina agerar redan för att utöva sitt eget inflytande vid öppningen av Röda havet vid Bab-el-Mandeb, en smal sträcka som skiljer Röda havet från Adenbukten, där Saudiarabien för närvarande utövar en marin blockad av Jemen som många ser som den närmaste orsaken till masshysteri och den koleraepidemi som slog till Jemen.

Om Israel skulle flytta till Sinai skulle Kina ha en hel del att säga om den saken och på grund av sin nya position från den nyligen öppnade militära logistikbasen i den östafrikanska staten Djibouti kan saker bli mycket spända ur det korta perspektivet.

Israel’s short term crimes against Gaza are a likely prelude to wider regional plans for war.
theduran.com|Av Adam Garrie
Annonser