En av de mest kontroversiella aspekterna av Irak-kriget var den stora användningen av försvarsentrepenörer, som i många fall betalades stora summor pengar för att göra jobb som du skulle tro att en vanlig soldat kunde göra. När detta var allt sagt och gjort, hade försvarsentreprenörer skördat hem 138 miljarder dollar genom att tillhandahålla säkerhet, logistik och byggnadstjänster. Bland de mest ökända av dessa entreprenörer var Blackwater, vars anställda fick rykte om hänsynslöst beteende som orsakade många onödiga dödsfall.

Snabb framspolning till idag, och nu är Blackwaters grundare, tidigare Navy Seal, Erik Prince, på väg mot en plan för att vinn mer nytta i kriget i Afghanistan genom att ersätta soldaterna med försvarsentrepenörer. Prince föreslog först planen i maj i en Op-ed i Wall Street Journal , där han beskrev denna idé i koloniala termer. De privata militära enheterna skulle baseras på enheter som användes av det brittiska Ostindiska kompaniet, och skulle ledas av en enda person som han kallade ”amerikansk vicekung”, som skulle rapportera direkt till presidenten.

Så konstigt som det kanske låter ”verkar” Trump ta idén på allvar . Det är nämligen svårt att skylla på honom för det tidigare opinionsbildningsklimatet. Afghanistan är nu Amerikas längsta löpande krig, och det spelar ingen roll hur många soldater, generaler, hjälpmedel eller pengar som man kastar på landet. Inget verkar ge stabilitet.

”Perhaps instead of asking how we could win the war in Afghanistan, we should be asking ourselves how we can get out as fast as possible and cut our losses. It’s…
zerohedge.com
Annonser