Att verka utan att synas

I mörkret blir det mesta ett hinder. Man vet varken var man är eller vart man är på väg. Långsamt går sökandet efter det man oftast letar i mörkret – ljuset.

När människor av olika anledningar vill höja sig över andra, vara speciella och enskilda från övriga, kan det hända att de väljer att hålla andra i mörker, så deras handlingar ska passera obemärkta.

Handlingar som passande nog kallas för mörka. Att bli rik på andras bekostnad, att skaffa sig makt och rikedomar genom manipulation, har aldrig setts som annat än mörkret personifierat.

För dessa mörkrets människor är alla former av ljus likställt med fördärv.

Var det därför Marcus Wallenberg, nybliven riddare av Serafimerorden, skrev de berömda orden på sin vapensköld, ”Esse non videri”, ”Att vara utan att synas”? Som han sedan hängde på de svarta granitväggarna i familjens Enskilda Bank. Året var 1931.

Kanske inte? Kanske ville han bara vara, omgärdad av sina mörka väggar, nöjd med sin inverkan på världen som belönats med ridderskap.

Eller ska vi kalla det åverkan? Hans far André Oscar Wallenberg grundade SEB, där Marcus blev VD, och inblandad i ett antal skumma affärer angående krigsskadestånden från första världskriget, och även Kreugerkraschen.

Sonen Marcus Wallenberg (den andra) blev senare intermediär för ett antal tyska storföretag under andra världskriget (Bosch, Krupp, IG Farben exempelvis), och hjälpte dem att dölja sina ägarskap i dotterbolag som annars skulle ha konfiskerats. Detta ägarskap ledde också till att förtjänsten på de stora rikedomar som plundrats av Tyskland, från Judiska familjer osv, kunde behållas och realiseras.

Svenska Kullagerfabriken producerade, med stål från Enskilda-ägda Hofors bruk, kullager som först levererades och sedan smugglades till Tyskland så sent som 1945. Malm exporterades till Tyskland under hela kriget från Wallenberg-ägda gruvor, där även järnvägarna ägdes av Wallenberg.

Hela böcker har redan skrivits om detta, med all detaljrikedom som krävs, så för att gå framåt i tiden, kan dessa affärer i det fördolda ha varit något som influerade de senare generationerna Wallenberg?

Mycket pekar på att det är så. Det går inte att kortfattat beskriva de smutsiga affärer som har gjorts under Investor, ABB, AstraZeneca, Ericsson, Saab och andra Wallenberg-ägda företag. Läsaren får ursäkta, det finns inte plats för allt, men information finns för den som är villig att söka.

En av de senaste händelserna, som tydligt visar vilka som verkar högst upp i maktpyramiden, var i oktober 2016, när statsminister Löfven (S) gästade Investors jättefest på Grand Hotel, för att sedan åka med Marcus Wallenberg (den tredje) till Saudiarabien för att ”mjuka upp” läget inför vapenförsäljningen. Sverige som är ett av världens största vapenexportländer, och ägarna till denna vapenindustri borde vara ganska givna vid det här laget.

Lägg nu till företaget Aleris, som köptes av Investor under misstänkt jäviga förhållanden 2010. Ett vårdföretag som under Syrienkonflikten började hyra ut lägenheter till ensamkommande flyktingbarn för 60 000 i månaden. Till Aleris gick Göran Hägglund (KD) 2015, som medverkade till att privatisera vården och hemligstämpla riskkapitalisternas inköpssiffror av statliga apotek. Och vilken överraskning, Filippa Reinfeldt (M) jobbade redan där.

Både blått och rött verkar vara i fickorna på familjen vars motto är att vara, ursäkta, verka utan att synas. För det är precis vad de gör. En cirkel av profit på lidande, sälja vapen med ena handen och ta emot offren med den andra. Finansiera krig och förstörelse, låna ut pengar till de som behöver mer vapen eller till de som behöver bygga upp sitt krigshärjade land.

Är det en slump att privata (enskilda) banker är vårt största men samtidigt ett av de minst omtalade hoten mot samhället? Eller har vi hållits i mörkret även där? Som Peter Wallenberg sa år 1991, efter att ha avsatt Svenska Dagbladets chefredaktör Bertil Torekull: ”Vi ska inte ha en chefredaktör som inte vet att lära journalisterna vilken hand som matat dem.”

När både de högsta politikerna och största tidningarna styrs i det fördolda, är det konstigt att mörkret breder ut sig?

Trots detta har vi här och nu ett val, så vad ska vi välja? Fortsätta famla runt i blindo, eller tända ett ljus och vända det mot dessa mörkrets herrar?

Tolkien beskrev hur trollen förvandlades till sten av ljuset. Att sprida upplysning kan vara det viktigaste vi gör i dessa tider, och nu när vi har ett globalt informationsnätverk som aldrig tidigare skådats i historien, varför ska vi inte ta chansen att höra, se och posta om all ondska, så att ljuset sprider sig och världen äntligen tar sig ur detta århundrade av mörker.

Det vore lysande!

Undertecknat Vanhedern aka M.L.

#AllWarsAreBankersWars #bankreform #defria

26229377_10156186971323678_7356241325316415129_n.jpg

Annonser